sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

074

LÄSKIKRIISI!

Oltiin maneesilla tänään, hyppäämässä. Mulla on tosiaan eilen ja tänään iskenyt taas tämä ponin lihavuusongelma, joka on varmasti vaikea sinne ruudun toiselle puolen käsittää kun laitan blogiin lähinnä ratsastuskuvia jotka on edustavia meistä molemmista. Tilanne on kuitenkin se, että painoa ja mahanympärystä saisi lähteä todella roimasti pois, ja jotenkin viime päivinä on tuntunut että sitä mahaa tulee vain päivä päivältä lisää.

Ollaan keskusteltu asiasta meidän tallinomistajan kanssa, ja koitetaan nyt saada jotain ratkaisua aikaan. Olenkin jo ennen sanonut että yksintarhaus on melko mahdottomuus, mutta heitin ilmoille ehdotuksen että puolitettaisiin ponien tarha kahteen lohkoon joista toisessa tarhaisi Goldi yksinään, jotta saataisiin heinämäärät tarkkaan kontrolliin ja poni pelkälle kuivaheinälle. Säilö tosiaan itsessään on jo melko lihottavaa, ja se nyt voi olla mahdollista ettei Goldille pysty säilöä syöttämään ilman että se paisuu ilmapalloksi mitä se nyt on. Siinä vaiheessa kun ponilla ei tunnu kylkiluita aletaan jo varmasti olemaan liikalihavuuden puolella, enää ei riitä pelkkä söpö pyöreys.

Hypyt menivät kuitenkin ihan hyvin, tehtiin "serpentiinitehtävää" joka meni lopussa jo tosi hienosti. Saatiin myötälaukat melko helposti löytymään ja poni hyppäsi moitteettomasti. Se kuitenkin väsähtää nykyään todella nopeasti, ja on kadottanut paljon eteenpäinpyrkivyyttään johonkin. Tuntuu siltä, että sille liikkuminen ei ole enää luontevaa vaan se on kovemman työn takana, joka varmasti myös juontaa juurensa pyöreästä mahasta ja liikakiloista. Toivotaan että saataisiin painoa putoamaan ja energisyys sekä eteenpäinpyrkivyys palautettua! :)

Jos joku on paininut myös ponin laihduttamisen kanssa, niin laittakaa ihmeessä vinkkejä että mitä tässä lähtisi muuttamaan ja mihin suuntaan. Tiedän, ettei heinämääriä voi pudottaa pois järjettömiä määriä eikä toki niin olla tekemässäkään. Mäkimaastoja pitäisi lähteä metsästämään nyt kun on pidempään valoisaa, ja pitkiä kävelylenkkejä aletaan tekemään heti kun löydän itse aikaa. Töiden jälkeen on mahdotonta lähteä tekemään kolmen tunnin kävely/hölkkämaastoja, mutta lupaan yrittää parhaani.

Kaisa oli tänään mukana maneesilla kamera mukanaan, kuvista kiitos hänelle!








12 kommenttia

  1. Voi Goldi ♥ ! Rakastun siihen joka kerta uudestaan, vaikka vähän pyöreämpi onkin, se vaan on niin kaunis. =)

    VastaaPoista
  2. Ponien kuuluu olla vähän pulleita ;) Goldi on niiiin syötävän suloinen, oot kyllä taitava ratsastaja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän pulleita kuuluukin olla, mutta kohtuus kaikessa ;) kiitos!

      Poista
  3. Hieno Goldi! Meillä parilla possu ponilla on ollu kuonokopat tarhassa, saavat niiden kanssa syötyä vähän mutteivät pysty ahmimaan :) suosittelen kokeilemaan tai että olisi osan päivästä semmoisen kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin muuten harkita tuota kuonokoppa-ehdotusta, jos saisin tallinpitäjän kanssa neuvoteltua että nappaa sen esimerkiksi tunnin ajaksi päiväruokinnalla pois. Kiitos vinkistä! :)

      Poista
  4. Lohduttavaa kuulla, että muutkin painii liikakilojen kanssa. Meillä vaan on tietty sikäli erilainen tilanne, että lihavuuden aiheuttaja on selvillä. Vielä kun sais asioihin muutosta niin alkais varmaan mahakin pienenemään.....

    Kuiva heinä voi tosiaan herkästi lihovalle olla säilöä parempi ratkaisu. Oisko teillä jotenkin mahdollisuutta saada heiniä tarhassa useampaan eri paikkaan, jotta poni ei sais ahmittua kaikkea kerralla, vaan söis pienemmissä erissä ja käyttäis ruokailuun enemmän aikaa?

    Ruokinnan energiamäärän lisäks kannattaa kiinnittää huomiota sen muotoon. Mitä väkirehua Goldi syö? Kuinka paljon? Vai syökö ollenkaan? Kaikissa viljoissahan on tärkkelystä (mitä lihavien kohdalla tulis välttää, mutta tietty sulavuudessa on eroja), niin ootko miettiny väkirehun pois jättämistä / määrän pienentämistä melko alhaiseksi? Hevonenhan kun ei niitä periaatteessa tarvi; laadukas heinä + mahdollinen valkuaistäydennystä mm. pellavansiemenistä tai sinimailasesta + kivennäinen + vitamiinilisä vois olla toimiva ratkaisu?

    Ja juu hyvä; kävelyä, kävelyä, kävelyä - niin paljon kuin aikataulu vain antaa myöden. Reipas käynti on kuitenki usein jopa tehokkaampaa läskiliikuntaa kun joku "päämäärätön hikituuppaaminen", mitä jotkut lihavilla hevosillaan harrastaa. Sitten alkaa mm. jalat sanomaan itseään irti. Muuta mulla nyt ei oikein tuukkaan mieleen... Nuutti on aina (ennen olkipellettikuivitusta) ollu niin helppo laihduttaa, ettei juuri oo tarvinnu hirveitä painonpudotussuunnitelmia mietiskellä.

    Mutta tsemppiä, toivottavasti saisitte ylimääräistä masua pois ja tosiaan sitä kautta myös energisyyttä takaisin ! Nää on näitä hyvien rehunkäyttäjien ongelmia....... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä vielä ikävämpää jos liikakilojen aiheuttaja on joku hankalampi homma, sun blogikirjoituksesta sain tosin aikanaan ajatuksen että Goldikin ahmisi pellettejä (kun meilläkin oli pellettikuivitus). Ei olla kuitenkaan huomattu tallinomostajan kanssa että se pellettiä söisi, mutta varmuuden varalta vaihdettiin kuivitus turve/purusekoitukseen.

      Heinien levittely ei oikeastaan onnistu, kun ne pitäisi levitellä varmaankin slow feeding-verkoissa eikä ympäri tarhaa saa niitä sijoiteltua. Menee myös melko hankalaksi tallinomistajan kannalta, joten idea on hyvä mutta kuopattava silti käytännön syistä. Pitkään luulin että meidän väkirehut on tällä hetkellä hyvät (yhteensä päivässä jaettuna aamu/ilta 2dl fiberline ja 1l havens power plus mix) mutta tänään asiaa tutkittuani olen nyt päättänyt poistaa Goldin ruokinnasta väkirehut kokonaan. Se ei ilmeisesti kuitenkaan niitä tarvitse, vaikka kovasti olen yrittänyt itselleni niin uskotella :D

      Toivotaan että saataisiin näillä jotain aikaan, ja pitää toivoa myös että saadaan onnistumaan ponin siirto pelkälle kuivalle. Jos ei, niin sitten koitetaan jälleen pähkäillä muita keinoja :D kiitos hurjasti vinkeistä!

      Poista
  5. Jos mahdollista kannattaa verikokeet ottaa ponilta, siitä voi selvitä erillaisia puutos tiloja, joillakin voi aiheutua "väsymystä" tietyistä puutos tiloista.

    Kuivasta heinästä saa sokeria pois liottamalla sitä lämpimässä vedessä puoli tuntia(kylmässä pidempää)
    Tällä liotus ajalla heinästä ei vielä katoa muut tärkeät aineet.
    Heinä vain pitää syöttää heti liotuksen jälkeen.

    Ja muussa ruokinnassa kannattaa kattoa rehu joka tarkotettu sokeriherkille hevosille ja hakea lisä energiaa jostai lisäravinteista.

    Mä en lähtis työstämään ponia ns.laihdutus kuurilla vaan enemmänkin kunnonkohotus/massan kasvatus, koska omaan silmään poni saisi olla vähän massakkaampi ja sitä myötä saada lisää voimaa ja energiaa liikkumiseen.

    Ja muistin mukaan goldi ei ollu kauhean vanha? Joten muista tarjota sille lomaa ja palautumiseen aikaa :)

    Ja tsemppiä, poni näyttää kyllä hienolta ja mitä enemmän poni saa ikää sitä paremmalta se alkaa näyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä!

      Ponilla on kaksi päivää viikossa vapaata, ja se on saanut helmikuussa pitää lähes kaksi viikkoa palautumislomaa. Massaa sillä kyllä on, joskin vääränlaista ja ihraa on lihasten päällä liikaa. Massakuurille sitä en siis ole laittamassa, kun nimenomaan halutaan sitä ylimääräistä massaa pois. Energianpuute liikkumisessa on tullut nimenomaan läskintulon myötä.

      Kun läskiä lähtee pois alkaa eteenpäinpyrkivyys varmasti tulla takaisin ja poni jaksaa enemmän. Verikokeita en ala vielä teettämään, kokeillaan nyt jonkun aikaa saada tilanne muuttumaan kotikonstein. Paljon kiitoksia vinkeistä, varsinkin heinävinkki oli oikein hyvä! :)

      Poista
  6. Millaiset ravintoarvot on kuivassa ja säilössä? Säilöheinähän ei ole mitenkään automaattisesti lihottavampaa, vaikkakin on toki helpompaa tehdä laadukasta säilöä kuin kuivaa. Esim. korkea sokeripitoisuus on lihottavaa ja alkuperäisrotuiset ponit nyt yleensä ovat herkempiä saamaan oireita sokerista kuin jotkut pitkälle jalostetut hevoset.

    Yksintarhauksessa ja tarhan pienentämisessä on se huono puoli, että poni todennäköisesti liikkuu entistä vähemmän itsekseen. Itse toki kukkahattutätinä olen myös sitä mieltä, että laumaeläimen ei ylipäätään pitäisi joutua olemaan yksin.

    Poni on kyllä yybersöpö eikä kuvissa näytä kamalalta plösöltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Analyysejä en ole itse nähnyt, enkä tällä hetkellä koe tarpeelliseksikaan kun ollaan saatu toimiva systeemi ja näillä puitteilla ponikin toivottavasti lähtee mahaa pudottamaan.

      Se saa nyt pelkkää kuivaa, tarhaa aamupäivät yksin ja päiväheinien jälkeen siirtyy laumaan illaksi. Näin ollen se saa liikuntaa tarhassa illalla, mutta saadaan kontrolloitua heinämääriä paremmin.

      Poista