lauantai 15. maaliskuuta 2014

069

Päästään taas palailemaan meidän kuulumisten pariin!

Olen tällä viikolla ratsastanut ainoastaan keskiviikkona, jolloin tehtiin koulutreeni kentällä. Mentiin aika paljon siirtymisiä laukasta käyntiin ja käynnistä laukkaan, ratsastin ponia aktiivisemmaksi ja nopeammaksi takaa. Se toimi hyvin, ja lopputunnista ravaillessa tuli todella hyviä pätkiä! Torstaina Goldi sai tehosterokotteen, jolloin Milla kävi hoitamassa sen. Perjantaina eli eilen kävin itse kävelemässä ponin kanssa vähän yli puolen tunnin lenkin selästä käsin, venyttelin sitä lähes koko lenkin ajan pyöreäksi ja alas.


Perjantain iltalenkiltä!

Minulla on ollut nyt viimeaikoina vähän motivaation puutetta, lähinnä stressin takia. Tällä hetkellä tuntuu että mikään mitä ponin kanssa yritän tehdä ei ole tarpeeksi. Yritän kovasti sitä saada laihtumaan, mutta tuntuu että junnataan paikoillaan. Luulin jo, että se syö pellettiä karsinasta (meillä on olkipellettikuivitus) mutta ei olla ainakaan huomattu tallinomistajan kanssa tälläistä tapahtuvan. Se ei vain kertakaikkisesti pudota mahaa pois vaikka heinämäärä alkaa olla jo minimissä, samoin väkirehumäärät. Samoin märkäpierut jatkuivat jälleen, vaikka ne pysyivät lähes kaksi viikkoa poissa. Mikä ihme tässäkin voi olla? Täysin kuivaheinälle ei ponia voi siirtää, kun yhteistarhauksessa muut syövät säilöä ja yksintarhaus ei ainakaan tällä hetkellä onnistu.

Tänään kuitenkin sain mielen paremmaksi, poni ei liikkeessä näytä liian lihavalta ja vatsakin tuntui olevan jo hitusen verran paremmassa kunnossa. Lihavuusasia tosin stressaa myös siltä osin, että mikäli ponia ei saada parin kuukauden aikana laihtumaan hyvään kuntoon sen vieminen laitumelle kesällä on täysi mahdottomuus. Ja mikäli sitä ei voida viedä laitumelle, on kesäksi uuden tallipaikan etsiminen välttämätöntä sillä tallillamme ei ole mahdollista pitää hevosta joka ei laitumelle pysty menemään. Vaikeita juttuja, mutta pidetään nyt peukut pystyssä että saataisiin ponin mahanympärystä pienemmäksi!

Vielä tänään en viitsinyt ratsastaa, mutta käytiin Emmiksen kanssa tallilla irtojuoksuttamassa Goldi. Se oli melko rauhallinen, ei turhia riehunut mutta saatiin kuitenkin tamma liikkeeseen. Laitoin ylle kuvan jonka otin meidän eiliseltä iltakävelyltä, maisemat on vähän muuttuneet taas yön aikana ja lumipeite on vallannut maan. Otettiin lumesta kaikki irti, sitä tuskin enää huomenna samoissa määrin on jäljellä! Onneksi ei otettu viime kengityksessä tilsakumeja pois, tänään olisi ilman niitä liikutus ollut lähes mahdotonta.

Alla hurja määrä kuvia tältä päivältä, toivottavasti jaksatte selata kaikki läpi ja kertokaa ihmeessä oma lempparinne!



Muulia kiukuttaa..















10 kommenttia

  1. Onko goldi vapaalla heinällä siis tällä hetkellä? Muistan että jossain vaiheessa puhuit tuosta ja siitä että sitä alettaisiin yksin tarhaamaan ja näin ei olisi vapaalla heinällä? Meillä on ollut ihan sama tilanne, hevonen vapaalla heinällä, se vaan söi söi söi päivästä toiseen eikä ymmärtänyt että se heinä ei karkaa mihinkään :D Meillä hevonen liikkui 6/7 viikosta, ruokavalio niin minimissä kun pysty olla (että jakso kuitenkin liikkua jne) mutta ei mitään tulosta. Ehkä vähän laihtui, mutta ei tarpeeksi. Sen jälkeen kun hevonen siirty vapaalta heinältä pois (tallipaikan vaihdoksen myötä) tuloksen huomas jo parissa viikossa, alko läskit lähtemään jne. Eli itse olen kokenut vapaalla heinällä olevan hevosen/ponin laihdutuksen mahdottomaksi, jos on sitä tyyppiä että syö koko ajan :D Mutta tsemppiä sulle ja goldi on kyllä älyttömän hieno!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heti ensimmäisenä, kiitos paljon pitkästä vastauksesta!

      Goldi oli pari viikkoa silloin talvella vapaalla heinällä, mutta nyt se saa vain annosheinät tarhakavereiden kanssa tarhaan. Ei siis ole vapaalla enää. Nyt juteltiin tallinomistajan kanssa että hän alkaa antamaan ulos hieman vähemmän heinää Goldin takia, ja antaa muille hevosille iltaruoalla hieman enemmän.

      Toivotaan että tämä järjestely hieman auttaisi laihdutusoperaatiossa! :)

      Poista
  2. Ihania kuvia, mahdotonta valita lempparia! Aika vänkä tuo Goldin väri tällä hetkellä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mun mielestä toi väri on nyt aivan järkyttävä, toivottavasti se menee kunnolla ohitse ennen kesää :D on jo ikävä sitä kullankeltaista kesäkarvaa!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos! Oli ihan mahtavaa päästä pitkästä aikaa oman kameran kanssa liikkeelle, kun olen puolisen vuotta joutunut turvautumaan kavereiden kuvauskalustoihin oman laturin ollessa hukassa. Nyt se kuitenkin löytyi edelliseltä tallilta niin sain taas oman kameran käyttöön :)

      Poista
  4. Hienoja kuvia! Onko nämä kuvat muokattu jollain, osa näyttää melkein satumaisen piirretyiltä? :D

    Huoh, tiedän tunteen ruokinnan kanssa tuskaillessa. Heinät vaan niin alas kuin uskallat ja väkkärit myös. Toisaalta ryhmätarhaus laittaa hepat liikkumaan enemmän kuin yksin tarhattavat. Pitkiä käynti- ja hölkkälenkkejä vaan, kyllä se siitä :) (Sitä paitsi, rakennekuvassa ei todellakaan ole säilöpaalia nielaissut poni ;) Mutta tiedän tunteen, kun ei ihan pääse tavoitteeseen vaikka kuinka yrittää.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei ole muokattu muuta kuin hieman valotuksia ja kontrastia.

      Heinät ajettu niin alas kuin uskaltaa ja mitä yhteistarhauksen ohella pystyy, väkkäreitä saa tosiaan desin verran fiberlineä sekä litran päivässä Havensin Power Plus Mixiä antamaan energiaa kun muutoin lopahtaa työskentelyhalu. Pitää ottaa viikkoliikuntaan pitkät kävely- ja hölkkälenkit, aina vaan keksii jotain tekosyitä (kuten pimeys ja työt) kun pääsee arkena tallille vasta iltaisin.

      Parannettavaa on siis myös omassa toiminnassa, kiitos hyvistä vinkeistä! ;) ja helpottavaa kuulla ettei se näytä muiden silmään niin tankkerilta kuin omaan silmään, mutta itse kai sitä katsoo kaikista kriittisimmin..

      Poista
  5. Itse en lähtisi tiputtamaan heinä määrää jos on ongelmia mahan kanssa.
    Ei ole mahalle hyväksi jos on ruikulla ja siellä ei ole ruokaa.
    Antaisin vain kuivaheinää, ja jättäisin sen säilön pois mikä aiheuttaa monelle hevoselle vatsavaivoja.

    Ja vaihtaisin täysrehun johonkin yrttipohjaseen rehuun jossa todella pieni sokeri pitoisuus.
    Cavalorilla tämmöinen löytyy(fiber force).
    Muilta valmistajilta voi myös vastaavaa löytyä.

    Mä en nuorelta hevoselta niin radikaalisti tiputtais heinää pois ruokinnasta.
    Kun sitä saa oikean määrän hyvää heinää niin se ei itsessään lihota.
    Paitsi jos on yliherkkä tietyille aineille joita heinässä on (säilöheinässä).

    Tämän takia kannattaa kattoa semmoinen rehu vierelle mikä tarkotettu herkästi lihoavalle.
    Mutta ruo ponisi ei kyllä liian lihava ole, nuoren pitää kumminkin massa kasvattaa jostain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman tosiaan ehkä huonosti artikuloitu, heinää se toki saa ja sen verran mikä on normaalille isolle ponille terveellinen määrä (noin kaksi siivua kuivaa aamuin ja illoin sekä säilöä ulkona) mutta sen alemmas ei heinämääriä edes voi laskea.

      Kokonaan kuivalle ei voi laittaa, kuten jo tekstissä mainitsinkin. Muut hevoset tarhassa syövät säilöä, yksin tarhaamiselle ei ole mahdollisuutta ja en voi vaatia tallinomistajaa syöttämään koko tarhalliselle hevosia kuivaheinää. Heinää ei missään nimessä olla tiputtamassa ruokinnasta pois, mutta heinämäärän kontrollointi lienee täysin normaalia vastaavassa tilanteessa :)

      Meillä onkin nyt ruokinnassa käytössä rehu joka on tarkoitettu herkästi lihoavalle (Havens Power Plus Mix, josta sanotaan sivuilla "Hevosille, joille halutaan lisäpotkua treenaukseen/kilpailuun. Helposti lihoville hevosille, joille halutaan energiaa ilman lihomista.") joten tämä saa nyt pysyä ainakin toistaiseksi väkirehuna.

      Kiitos hurjasti kuitenkin vastauksesta, ja toivotaan että saadaan mahanympärys pienentymään näillä keinoilla jotka käytettävissä on! :)

      Poista