sunnuntai 19. tammikuuta 2014

055


 Heräsin tänään kunnolla karuun todellisuuteen, kun otin ponin käytävälle ja kuorin sen loimista.

Se on oikeasti sairaan lihava, se ei ole enää pyöreyttä vaan se on huonoa ja epäterveellistä lihavuutta! En ymmärrä, miten tämän kanssa paino heittelee näin nopeasti ja radikaalisti. Se oli vielä hetki sitten oikeasti hyvässä kunnossa, allaoleva rakennekuva on otettu 26.12.2013 eli alle kuukausi sitten.


Miten alle kuukaudessa voi poni lihoa näin paljon? 13. tammikuuta hevosille tuli tarhoihin vapaa heinä, ja siitä on nyt alle viikko. ALLE VIIKOSSA vapaa heinä on lihottanut tamman siihen kuntoon, että alan olla jo siitä huolissani. Mitä ihmettä? Sama tapahtui viime kesänä kun laidunkausi alkoi, se lihoi oikeasti viikossa palloksi ja oli sellainen koko loppukesän.

Tänään keskustelin meidän tallinpitäjän kanssa että tämä ei voi jatkua näin. Niin ikävää kuin se onkin, oli pakko sanoa että Goldi ei voi enää vapaalla heinällä olla sillä se ei kertakaikkiaan osaa säännöstellä syömistään niin kuin muut hevoset tekevät. Se näkee heinää, ja se syö sitä niin kauan kun tavaraa riittää eikä pidä taukoja. Goldi joudutaan nyt luultavasti erottamaan laumasta ja laittamaan perimmäiseen tarhaan yksin, sillä muut pärjäävät vapaalla heinällä oikein hyvin. Sitä ei voi laittaa tarhaan kahden ponin kanssa joilla ei vapaata heinää ole, kun se ei tule kummankaan kanssa toimeen. Ikävää, että nuori poni joutuu tarhaamaan yksin mutta en näe tässä enää mitään muuta ratkaisua, en halua että sen jalat kärsivät ylipainosta tai että joudutaan lopettamaan treenaaminen sen takia että se on liian lihava treenaamaan.

Saattaa kuulostaa hysteeriseltä, mutta olen oikeasti huolissani ja oli todella lähellä etten purskahtanut tallilla itkuun kun näin ihan uusin silmin että sen maha lähentelee oikeasti samaa kuosia kuin viime kesänä.

8 kommenttia

  1. Teit varmasti hyvän ratkaisun! On todellakin erittäin suuri terveysriski jos poni on liian lihava. Toivottavasti Goldi viihtyy yksin jatkossa tarhaillessaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se tarhaillut ennenkin yksin meidän edellisellä tallilla, mutta tykkäisin enemmän pitää sitä laumassa. Tämä nyt taitaa olla ainoa vaihtoehto, en halua terveysongelmia sen takia että se syö itsensä ähkyyn :( kiitos tsempeistä!

      Poista
  2. Ekana täytyy sanoa, että tuo Goldi on aivan jumalaisen upea ja kaunis poni! :D Mutta niin, meillä kanssa suomiputte lihoo sata kiloa jos edes katsoo kesällä laitumen suuntaan... Jos saisi jatkuvasti syödä, niin varmasti viikossa mättäisi itsensä myös muodottomaksi palleroksi. Joten varmasti teit oikean ratkaisun.
    Kiva blogi, aloin lukijaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että muidenkin otukset lihovat jo heinän näkemisestä.. Mua kyllä varoiteltiinkin että kyllä se lihoo (jota oli vaikea kuvitella ponin tullessa, se oli niin hoikka) ja nyt sen on huomannut että niin se muuten lihookin :D

      Saitte täältä myös lukijan! Olen blogiasi aiemmin jo lueskellut kännykällä, mutten pääse puhelimella liittymään lukijaksi ja kadotin blogin silloin. Hienoa, että löysin sen taas!

      Poista
  3. Joo, on se ainakin vähän massaa saanut, mutta herranjumala tuota voi sanoa YLIPAINOISEKSI!! Ei sitten missään määrin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! No sehän on positiivista, kun mun mielestä sen mahaa jatkuu sivusuunnalle metrikaupalla :D

      Poista
  4. Ostakaa slow feeding verkot? Ja viikko ei ole aika eikä mikään. Pitää antaa olla jonkun kuukauden, niin sitten ne älyy että heinä on ja pysyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on vähän paha sanoa tuntematta hevosta. Edellisellä tallilla meillä oli lähestulkoon vapaa heinä päiväruokkijan puuttuessa eikä tämä ainakaan hidastanut syötitahtia kolmessa kuukaudessa, en siis vanno sen nimeen että ymmärtää ettei heinä lopu. Laitumeltakaan ei heinä lopu, mutta ei tämä silti kesällä älynnyt pitää taukoja syömisessä.

      Verkkoihin en myöskään voi tallinomistajaa velvoittaa ruokia laittamaan, mutta voihan sitä ehdottaa. Tarhassa toki neljälle hevoselle on oma ongelmansa keksiä verkoille ripustuspaikat. Tätä parempana vaihtoehtona pidän siis jopa sitä, että poni siirtyy yksin tarhaan ja saa pienemmän kilomäärän vuorokaudessa ruokaa - kun muilla tarhakavereilla ei ole ongelmaa ruokintojen ja lihomisen kanssa.

      Kiitos kuitenkin vinkistä :)

      Poista