torstai 10. huhtikuuta 2014

081


 Viikkokatsausta vähän meidän viikon touhuiluihin tässä vaiheessa, torstaissa mennään ja kohtahan se on jälleen viikonlopun aika!

Sunnuntaina käytiin Kaktun kanssa hevosmessuilla Tampereella, koko reissu oli oikein mahtava ja oli mukavaa viettää kunnolla aikaa muuallakin kuin tallilla. Käytiin messujen jälkeen syömässä Ideaparkissa, ja matkoineen koko reissuun meni lähemmäs yhdeksän tuntia. Tämän jälkeen tuli muuten kiire tallille, mutta kisojen jälkeen en viitsinyt vapaapäivää pitää niin menin vielä illalla juoksuttamaan Goldin. Pitkästä aikaa se toimi oikeasti moitteettomasti juoksuttaessa, ei yrittänyt hölmöillä kertaakaan eikä vaihdellut suuntaa itsekseen. Vielä meillä on harjoittelemista pysähtymisten ja käyntiin siirtymisien kanssa, mutta ravi ja laukka sujuu moitteetta.

Maanantaina Goldilla oli vapaapäivä, ja se oli kyllä ansaittu vapaa. Tiistaina lähdin tallille, ja lähdettiin maastolenkille. Käveltiin puolisen tuntia yhteen metsään kiipeilemään, ja kiipeiltiin jonkin aikaa kunnon mäkiä molempiin suuntiin. Äärettömän hyvää jumppaa! Löydettiin myös sellaisia metsäteitä joilla pystyi ravailemaan ja laukkailemaan, tästähän saisikin oivallisen kenttäponin! Jos vain kestäisi itsellä pää moista menoa.. Pitää kyllä ensi kesänä lähteä hyppäämään Keravalle maastoesteitä, ja käydä etsimässä joku lätäkkö jossa tätä voisi totuttaa veteen. Maastolenkin jälkeen oli aivan hurjan hyvä fiilis, Goldi on kyllä ihan mahtavaa maastoseuraa kun se on niin fiksu! Hieman pelotti kylillä kävellessä, kun liikennettä oli paljon enemmän kuin talvella. Pihoissa keinuvat lapset saivat myös pelonväristyksiä aikaan, mutta selvittiin hengissä! Metsuri joka veteli puita pätkiksi moottorisahalla pihallaan ei kuitenkaan jännittänyt yhtään, käytiin jopa vieressä katsomassa.



Keskiviikkona päätin pitää kuitenkin hyppypäivän, vaikka viikonloppuna oli tarkoitus etten hyppää ennen lauantain kilpailuja. Halusin kuitenkin treenata ennen kilpailuja, lähinnä että saisin omaa ratsastusta paremmaksi ja rataharjoitusta ennen kilpailuja. Meillä on hurjasti tekemistä etenkin lähestymisten, ponnistuspaikkojen ja estevälejen kanssa. Goldi laskeutuu usein vastalaukalla alas, jonka jälkeen se vaihtaa etusilla laukan mutta jatkaa takasilla väärää laukkaa. Ristilaukassa en saa rytmiä ratsastettua hyväksi, mutta ravin kautta laukanvaihto sekoittaa rytmiä myös. Harjoiteltiin paljon sitä, että laskeuduttaisiin oikealla laukalla alas esteeltä, sekä nopeita ja sujuvia vaihtoja ravin kautta. Käytettiin myös paljon ponnistuspuomia esteen edessä, joka auttoi hieman asiaa. Sain myös viime lauantaina kisoissa vinkin käyttää hypätessä martingaalia, ja ratavideosta näkyykin kuinka Goldi pakenee tuntumaa aika hurjan näköisesti todella ylös. Hypättiin siis tänään martingaalin kera!

Tänään piti olla Riinan vuokrauspäivä, jonka takia olin ottanut itselleni töistä pitkän vuoron. Riina kuitenkin ilmoitti aamulla olevansa migreenissä, joten meinasi iskeä hätä kun en keksinyt aluksi Goldille liikuttajaa. Sen kuitenkin on liikuttava estepäivän jälkeen ja itse en millään olisi jaksanut rankan työpäivän jälkeen lähteä tallille. Sain onneksi Riikan liikuttamaan ponin, kiitos siitä! Riikka oli mennyt sen kanssa puolisen tuntia kevyttä koulua, joka sopi tilanteeseen oikein hyvin. Huomisen suhteen en ole vielä päättänyt että menenkö selästä vai juoksutanko ja teen sen jälkeen maastakäsin-harjoituksia, voitaisiin leikkiä pressun kanssa ja muuta mukavaa. Katsotaan fiiliksen mukaan, olisi toki hyvä ratsastaa se myös itse läpi kentällä ennen kisoja. Lauantaina lähdetään Tuomarinkylään seuraestekilpailuihin, jotka ovatkin poikkeuksellisesti vasta illemmalla.

Sunnuntaina lähdenkin ponioripäiville Ypäjälle katsastamaan sulhotarjontaa, kuka tietää milloin varsakuume puraisee oikein olan takaa?

Loppuun vielä video viime lauantain 70cm luokasta, ai kuinka niin se martingaali olisi tarpeen? Menoa koitetaan myös hallita ensi kisoissa, sillä nyt näyttää meidän meno aikamoiselta kaahotukselta vaikka selkään se tuntuukin kovin rauhalliselta menolta..


8 kommenttia

  1. Herranjestas se loikkaa korkeelle :D Kunhan toi jännittyneisyys jää rutiinin tullessa pois niin teistä tulee kyllä vaikka ja mitä :)

    Oliko martingaalista teille sit treeneissä apua, et sitä vissiin maininnut tekstissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En huomannut eroa, mutta en mä selästä huomannut sitäkään että se vetää pään noin korkealle. Ehkä sen huomaa sitten kun olen käyttänyt martsaria enemmän, jos se alkaa muuttua helpommaksi esteillä. Vaikkei se nytkään mikään vaikea ole, mutta videolta huomaa selvästi että se vastustelee voimakkaampia pidätteitä.

      Poista
  2. 1. tuo hevonen ei tosiaan tarvitse martingaalia, hevonen joka viskoo päätä niin paljon ylös pitkällä kaulallaan että osuu ratsastajan päähän tarvitsee.
    2. miksi kaahaat jo perusradalla (oli muuten jotenki rumaa ratsastusta silmääni...)?
    3. opettele vähän myötäämään paremmin esteillä, pompit vain yli ja alas tulossa roikaset ohjasta joka toki pakottaa hevosen nostamaan pään, älä laita hevoselle omasta viastasi martingaalia koska tuo ei selvästikkään tarvitse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, martsari kuuluu nyt ainakin hetken ajan varustukseen kun videon nähtyäni minä pidän sitä tarpeellisena. Niin kauan kun minulle ei kukaan tuttu ratsastuksestani valita (mainitsemasi asiat) en koe että pään ylösheittäminen on yksin ja ainoastaan minun syytäni.

      Pään viskomiseen on todellakin syytä puuttua ennen kuin sillä tarvitsee ratsastajan naamaan osua. Myös mikäli luit tekstin kunnolla huomaat varmasti myös sen, että olen huomannut myös itse että menomme näyttää kaahotukselta ja siihen aion ensi startissa kiinnittää huomiota :)

      En ole koskaan väittänyt olevani virheetön ratsastajana ja varmasti jo perusistunnassa on virheitä, mutta ihan kaikkea en kuitenkaan miellä omaksi viaksi.

      Poista
  3. Kivan näköinen poni ja ei ainakaan oo puomeissa kiinni :D
    Itse kiinnittäisin suna huomiota, että esteen jälkeen rauhottasit hieman menoa, ja sitten aina kun käännät seuraavalle, niin katsot, että liikut siellä kaarteessa hyvin, näin askeleetkin saa usein paremmin sopiin, kun silloin jos vaan kaahottaa menemään koko radan. Ihanan näkönen ja rehti poni, tsemppiä teille jatkoon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Täytyy tosiaan jatkossa ottaa teemaksi rauhallinen mutta aktiivinen laukka, niin saadaan hallitumpia ratoja aikaan. Suunta ylöspäin! :)

      Poista
  4. Omaan silmään näytti siltä että meno olisi ollut tasaisempi jos pitäisit tuntuman parempana pidemmälle esteelle tullessa ja ihan heti esteen jälkeen, ja parissa mutkassa näytti ulko ohjan tuki lähteneen, mitä "ongelmaa" en ole ennen huomannut sulla.
    Mutta nuoreksi toi menee kyllä hyvin :)
    Ja kun omasta kokemuksista tiedän etyei tuo eho ole aina helpoin paikka kisata, varsinkaan nuorelle.

    Siellä on kyllä aina hyvät radat, mitkä sopii nuorille, mutta verkka paikka on pieni ja radalla kuitenkin paljon erikois esteitä ja kun joutuu radalla yksin olemaan ni nuorelle aiheuttaa monesti hiukan lisä jännitystä.
    Se hyvä puoli tuossa paikassa on että muut kisa tilanteet voivat tuntua helpommilta :D

    Mutta onnea tuleviin kisoihin, teillä alkaa meno näyttämään hyvältä ja toivottavasti saatte ehjän kauden :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, juuri tämän kaltainen rakentava kritiikki on oikein toivottua! On mukavaa, että joku huomaa sellaiset virhert joihin ei itse tule kiinnitetty huomiota.

      Huomaan itsekin toki, että esteiden jälkeen varsinkin isommilla esteillä en pysy tarpeeksi skarppina. Pitää alkaa treeneissä kiinnittämään tähän enemmän huomiota, ja pitää tasainen ohjastuntuma läpi tehtävän.

      Eho on kyllä hurjan pelottava paikka mielestäni ihan jo ratsastajalle, saatika hevoselle. Huomasin itsekin olevani Tuomarinkylässä rauhallisempi, kun on tilaa verytellä kunnolla eikä tarvitse pelätä kenenkään ratsastavan verkassa päälle. Tästä se lähtee!

      Poista