perjantai 8. marraskuuta 2013

031

Wow!

Eilen olin tallilla, kiireellä ja mielikin oli aika kireällä henkilökohtaisten asioiden takia. Jaoin heiniä, ja murehdin jo valmiiksi että pitäisi ehtiä vielä ratsastamaan kunnolla ja hyvissä ajoin kotiinkin, että jaksaa taas töissä. Sitten päätin, että muutan oman asenteeni ja asennoidun nyt niin että näissä hommissa menee oma aikansa, ja teen kaiken rauhassa ja huolellisesti. Hoidan Goldin kiireestä huolimatta hyvin ja tarkasti, ja ratsastan sen vielä huolellisemmin läpi.

Ja se auttoi! Oli aivan mahtavaa, kun jaksoi höpötellä ja silitellä ponia harjauksen lomassa, ehti laittaa sen ajan kanssa ratsastusvalmiuteen ja asennoitumaan ratsastukseen niin, että ratsastan rauhassa ja hyvin. Kävelimme pitkät alkukäynnit, ja kun aloin työskentelemään oli Goldi automaattisesti hyvä. Se on viimeaikoina jäkittänyt edestä vastaan, ja ollut ajoittain niskalukossa. Nyt se kuitenkin kulki heti alusta saakka pyöreänä, ja oli kunnolla kaikilla avuilla. Se ei ollut edestä yhtään epätasainen, vaan tuntuma oli tasainen. Se on myös ollut alkuverryttelyissä kiireinen ja hieman kuuma, nyt se ei ollut sitäkään vaan todella rento alusta loppuun saakka!

Olin ihan fiiliksissä, tuntui kuin olisi ratsastanut jollain yli 10 vuotiaalla opetusmestarilla nelivuotiaan sijaan. Työskentelimme käynnissä, ravissa sekä laukassa, ravissa temponvaihteluja, ja paljon siirtymisiä. Laukoissa Goldi vähän innostui, tai lähinnä sen jälkeen kun tein parit vaihdot. Se muuten oikeasti osaa ne, tosin innostuu pukittelemaan aina välillä ja joskus toki vaihtaa vain etupään ja unohtaa takapään olemassaolon, mutta mielestäni tämä kuuluu asiaan vielä tässä vaiheessa nuoren ponin elämää. Teimme myös laukkoja loivalla kiemurauralla, että saisin varmistettua sen että Goldi vaihtaa laukat vain pyynnöstä eikä omia aikojaan. Kertakaikkiaan olin ratsastukseen niin tyytyväinen, etten mennyt kuin hieman päälle puolisen tuntia alkukäyntejen kera!

Tallissa hoidin Goldin yökuntoon, ja annoin sille paljon pusuja ja porkkanoita hyvin tehdystä työstä. Se vaikutti kovin tyytyväiseltä itsekin, eikö se siltä näytäkin tässä kuvassa?


Loppuun voisin vielä kertoa meidän iltatallin tehtävät. Itsehoitotallilla, jossa siis nyt olemme, on tallityöt jaettu kolmeen vuoroon. Näin ollen jokaiselle hevosenomistajalle tulee kolme vuoroa per viikko, jotka varataan netistä "nopeat syö hitaat"-periaatteella. Vaihdot onnistuvat yleensä aika hyvin, jos joku ei pääsekään varaamaansa vuoroa esimerkiksi töiden takia tekemään. Aamutalli on vuoroista ehdottomasti helpoin, se tehdään vaan minulle arkisin melko mahdottomaan aikaan (seitsemän aikaan aamulla) joten olen tehnyt tähän mennessä vain yhden viikonloppuaamun, ja sunnuntaina on seuraava. Aamutallissa hevosille annetaan sisällä väkirehut, ne mahdollisesti loimitetaan ja viedään ulos ja ulkona niitä odottaa aamu- sekä päiväheinät. Vedet täytetään ulos ja nyt myös aamutallissa siivotaan ulkokarsinat, joita on kaksi. Tämä lisäys tehtiin helpottamaan karsinavuoron tekijää, jolla muuten olisi ollut siivottavanaan yhdeksän karsinaa.

Karsinavuorossa siivotaan siis nimensä mukaisesti karsinat. Tämä mahdollistaa sen, että omistajat voivat hyvillä mielin pitää vapaapäiviä eikä tallille tarvitse ajella pelkästään siivoamaan oman hevosensa karsinaa. Itselle karsinavuoro on kaikista rankin, selkä alkaa oireilemaan nopeasti. Iltatalliin sisältyy sitten ehkä eniten tekemistä, mutta se alkaa menemään jo rutiinilla kun olen sitä ehdottomasti eniten tehnyt. Tallilla sanovatkin iltatallivastaavaksi :D
Iltatallissa jaetaan hevosille iltaheinät sisälle, turvotetaan ruuat, haetaan vintiltä loimet kuivamaan ja viedään märät vintille, haetaan hevoset sisään ja ruokitaan ne, lakaistaan käytävä, laitetaan niihin karsinoihin vedet joissa ei ole automaattia ja jaetaan heinähäkkeihin aamu- sekä päiväheinät ulos. Meillä on tallilla kaikissa tarhoissa siis slow feeding -häkit, joista hevoset saavat heinää vain vähän kerrallaan. Näin ollen päiväheinille ei tarvitse hankkia erikseen jakajaa. Yhteen häkkiin menee säilöheinää noin 15 kiloa, ja suurin osa haluaa että häkki laitetaan täyteen. Minä en, Goldi saa kyllä syödä aamu- ja päiväheiniä huimasti vähemmän kuin 15 kiloa. Se on jo muutenkin lihava!

Miten teidän talleilla on hoidettu tallityöt?

2 kommenttia

  1. Voi ihana Goldi! :) Meillä kahdeksan hevosen tallissa jokaiselle hevosen omistajalle määräytyy yleensä se 1 tallivuoro/vko, mutta tietysti jos on useampi niin niitä on jaoteltu sopivasti. Itse teen hoitohevosien omistajan vuoroista joka toisella viikolla yhden ja joka toisella viikolla kaksi kolmesta ihan vaan, koska niitä vastaan saan aina ratsastaa.

    Tallitöihin kuuluu karsinoiden siivous (+ tarvittaessa lisää kuivikkeita), heinät ja vedet(+ tarvittaessa vaihto) karsinoihin, käytävien lakaisu, ruokien teko, hevoset sisälle, ruuat naamariin ja loimet pois/kuivumaan/sään mukaan karsinoiden eteen, niin tallin omistajan on helppo siitä vaan viskata ne niille päälle, kenelle se takki sitten tulee. Itse tallitöihin kuluu yleensä 2,5-3h riippuen omasta fiiliksestä ja jaksamisesta ja sitten heppojen sisään otossa kestää se abouttiarallaa puolisen tuntia. Miusta oikein toimiva systeemi, kun meilläkin saa niitä tallivuoroja vaihtaa tarvittaessa ja jos olet aamulla käynyt tekemässä tallin niin joku ottaa sitten hevoset sisälle. :)

    VastaaPoista