tiistai 17. joulukuuta 2013

043

Sain haasteen Nealta, kiitos! Halusin laittaa tähän kuvia viime kesältä, kun rupesin tänään illalla miettimään että ainoa joululahjatoiveeni olisi kesä.

Haastan seuraavat bloggaajat tekemään haasteen:
Laura
Nina
Jonna
Kaisa

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta.
Golden Star II, tutummin Goldi tai Pulla. Yritän välttää itse kutsumasta sitä Pullaksi, mutta lipsahtaa välillä. Goldi on syntynyt vuonna 2009 kesäkuussa Ruotsissa, ja se on tuotu sieltä entisen omistajansa toimesta Suomeen vuoden 2011 kesällä. Se oli kasvamassa Vihdissä ja lähti sieltä "ratsutukseen" Orivedelle. En osaa yhtään sanoa mitä sillä on tehty Orivedellä, mutta sen kunto oli ainakin ihan kaamea ja sitä ei oltu vuoltu ollenkaan. Se oli laiha ja lihasköyhä, eikä ratsastuksellisestikaan osannut oikeastaan kummempia.

Luonteeltaan Goldi on kakaramainen, se tykkää hipsuttaa kaikkea huulillaan ja kuopii ärsyttävyyteen saakka käytävällä malttamattomana. Silti se on ihana ja kiltti oma itsensä, se ei tarkoita ikinä pahaa enkä ole joutunut ikinä varomaan sen kanssa mitään. Sen kanssa voi huoletta lähteä maastoilemaan pitkin ohjin, ja tietää ettei se katoa mihinkään. Ratsastuksellisesti se on hyvällä tasolla ikäisekseen, se on tasapainoinen ja kantaa itseään jo hyvin. Goldi on oikeastaan melko helppo ratsastaa, se suorittaa oppimansa asiat helposti ja en ole vielä ainakaan törmännyt yhteenkään ihmiseen joka ei olisi sillä tykännyt ratsastaa! Goldi myös oppii nopeasti, ja oivaltaa asioita erinomaisen hyvin.



Hevoset vai ponit? Miksi?
Ponit, luotan poneihin paremmin ja tunnen oloni turvallisemmaksi niiden kanssa. Hevosetkin ovat toki mukavia, ja tykkään niillä satunnaisesti mennä, mutta en osaa kuvitella tekeväni samoja asioita hevosen kanssa mitä teen Goldin kanssa. Toki pienillä poneilla en ratsastuksellisesti mitään tee, mutta isot ponit ovat aina olleet lähellä sydäntä! Haluaisin kyllä joskus kokeilla oikein valmista ja todella osaavaa hevosta, jonka kanssa pääsisi oivaltamaan asioita ihan uudella tavalla kuin nuoren kanssa.


Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Tuskin ensimmäinen jolla olen itsenäisesti ratsastanut, mutta tätini edesmennyt hevonen Detalé. Sen kanssa ollaan tehty sitä ja tätä, ja se on jäänyt positiivisena mieleen. Opin sen kanssa hurjasti asioita ja vastuuta hevosten kanssa toimimisesta.


Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)
Tähän on omista kokemuksista pakko sanoa että kengällinen. Goldin kengän koosta ei kyllä ole mitään havaintoa, se on ainakin todella pieni! Kengät sen takia että talvella pysyy pystyssä, ja kesällä ei arkaile jalkojaan soralla. Toki muut saavat tehdä mitä ikinä haluavat, mutta omallani on ja pysyy kengät.

Klippaus: Puolesta vai vastaan?
Tässäkin tapauksessa on sanottava että puolesta, omien kokemuksien kautta. Sellaisella hevosella joka ei kasvata hirveää mammuttikarvaa en kannata klippaamista, enkä toki muutenkaan jos käyttötarkoitus ei vaadi nopeaa kuivumista. Goldin tapauksessa se oli pakko klipata jo aikaisin syksyllä, sillä se hikosi karvan kanssa ihan hirveän paljon eikä kuivunut millään. Se ei myöskään jaksanut työskennellä yhtä hyvin kun sillä oli paksu karva, joten treenailuja varten se oli klipattava. Nyt ulkokarsinassa asuessa on klippaus tietysti huono asia, mutta loimilla sen saa pysymään lämpimänä.


 Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Haluaisin Goldin tarhaavan isossa laumassa, että se oppisi laumakäyttäytymistä ja tajuaisi todella olevansa nuorempi kuin muut. Nyt se tarhaa vanhemman lämppäriruunan kanssa, ja sen kanssa tulee toimeen hyvin. Sitä ennen kokeiltiin sitä yhden vanhemman issikkaruunan kanssa samaan tarhaan ja sen kanssa se ei soveltunut yhteen. Kesällä se oli laumassa laitumella, ja koko kesä sujui oikein hyvin. Koitetaan laittaa se taas isompaan laumaan heti, kun lumet tulevat maahan eikä maa ole jäässä - jos hevoset riehuvat ja leikkivät ei käy suurempia haavereita, tai ainakin riskit on minimoitu.

 Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?
Ulkonäkö on minulle itsessään aika tärkeä seikka hevosissakin, mutta luonteella on suurempi merkitys. Esimerkiksi Goldi tuli minulle yhden ainoan kuvan perusteella, ja sekään ei ollut mikään hirveän hehkeä. Olin toki kuullut että se on luonteeltaan ihan perusfiksu, mutta siihen se sitten jäikin. Hetkeäkään ei ole toki tarvinut katua, päinvastoin!
 
Kuva jonka perusteella otin Goldin ylläpitoon

Millainen on hyvä hevosblogi?
Tykkään sellaisista blogeista, jossa on paljon kuvia ja tarkkoja selityksiä miten treenit ja päivärutiinit ovat menneet. Ei todellakaan sillä, että itselläni olisi samoin, mutta sellaisia minä tykkään lukea :D
 
Pahin tippumisesi?
En ole tainnut ikinä tippua kovin pahasti. Hetken on saattanut jossain tuntua, mutta nopeasti on kipu mennyt ohi.

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Mun piti tänään tallilla ollessa laskea, mutta en muistanut. Jos yritän muistella kaikki läpi, niitä on ainakin 19, ratsastusloimet mukaanlukien 21. Siis kuinka niin tämä mun loimihamstraaminen on lähtenyt vähän käsistä? Poni on ollut mulla tosiaan puolisen vuotta. Apua. Kuinkahan monta loimea mulla on vuoden kuluttua? Pitäisi myydä varmaan osa pois, mutta kun en raaski luopua.

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Goldi liikkuu viikosta riippuen neljä tai viisi kertaa viikossa. Riippuen keleistä ja kentän kunnosta kuinka rankkaa liikunta on, mutta pyrin pitämään sillä maksimissaan kolme päivää viikossa jolloin työskennellään kunnossa. Mielestäni on todella tärkeää, että nuorella on tarpeeksi lepopäiviä viikossa, ja pyrinkin pitämään Goldilla tammikuun aikana ainakin yhden viikon jolloin se ei tee mitään muuta kuin tarhaile. Toki käyn hoitamassa sitä, mutta en aio käyttää sitä edes kävelylenkeillä vaan se saa kokonaan lomaa ja miettiä asioita hetkisen rauhassa.

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Jos tätä olisi kysytty viisi vuotta sitten, olisin ehdottomasti sanonut että uhkarohkea. Nyt uskallan sanoa että olen terveellisen varovainen, uskallan tehdä asioita mutta en tee mitään tyhmää. Uskallan nykyään jo kieltäytyä menemästä sellaisten hevosten selkään, joihin en luota, ja joiden olen nähnyt tekevän tyhmyyksiä. En koe tarpeelliseksi ottaa riskejä oman terveyteni suhteen.

3 kommenttia

  1. Nyt kyllä myyt mulle loimen :D 21 loimee et oo tosissas?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niitä nyt on vähän kertynyt, oon ihan lohduton loimihamstraaja! Yks ylimääränen ulkotoppis ois fullneckinä, Ketun vanha itseasiassa. Se ei vaan oo 100% sateenpitävä mut pakkasilla menee :D ja sit ois Mastan korkeekauluksinen sisätoppis, se ois aika ihanan värinen! Tuu joku päivä kattoo ponia ja loimia!

      Poista