sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

100

Numero 100, voi että aika menee nopeasti!


Palaillaan nyt meidän kuulumisten pariin, jotka ovat hieman vaihtelevia. Goldilla oli viikko lomaa, lauantaista lauantaihin kun siltä puuttui molemmat etukengät enkä halunnut kuluttaa kavioita. En myöskään saanut meidän kengittäjää paikalle aikaisemmin, vaan hän tuli vasta lauantaina lyömään uudet kengät takaisin. Kävin viikolla ainoastaan kaksi kertaa katsomassa että poni voi ihan hyvin, ja lisäämässä sille ötökkämyrkkyä.

Eilen tosiaan oli kengitys, ja saatiin onneksi etusiin vielä lyötyä kengät. Toinen takakenkäkin oli alkanut repsottamaan, en ymmärrä miten poni saa näitä kenkiä irroitettua niin usein - houdini! Kengityksen aikana käytiin vähän läpi sitä millaiset virheasennot Goldilla on jaloissaan, ja sillä tosiaan on hieman pihtiset jalat. Etujalat ovat muutoin aika suorat, mutta lähtevät vuohisesta hieman ulospäin. Takajalat ovat sitten hieman enemmän pihtiset, ja Goldi seisookin useasti hieman ankkamaisesti takajaloillaan. Tämä siis vaikuttaa siten, että varsinkin takajalkojen kaviot kasvavat väärään suuntaan ja epäsymmetrisesti. Ulkosyrjä leviää liikaa, kun taas sisäsyrjä kasvaa liian suoraan. Käytiin kengittäjän kanssa vähän läpi niitä linjoja miten jalan kuuluisi olla ja missä kohtaa kavion keskikohdan kuuluisi olla.

Asialle ei ole tehtävissä mitään, kun asia olisi pitänyt korjata jo silloin kun poni oli varsa. Nyt ainoa hoito on hoitaa kavioita säännöllisesti, ja pitää asennot mahdollisimman hyvänä. Goldilla on myös älyttömän pieni kavio, sillä on nyt alla ihan todella pieni kenkä - varmaan shettiskengästä yhtä isompi! Olen tainnut ennenkin täällä tästä kavioasiasta jutella, mutta olen hurjan kiitollinen että saan katsomalla ja kuuntelemalla opittua näinkin isoja asioita siitä omasta hevosesta. Tuleva kantakirjaus toki jännittää tämän jalka-asian sekä lievän yläpurennan takia, mutta mikäli poni ei kantakirjaan mene ei se meille ole maailmanloppu.



Kengityksen jälkeen mentiin Danielan kanssa irtojuoksuttamaan poni. Putsit meillä on liikutuksessa ollut jalassa aina, mutta nyt kengittäjän kanssa juteltiin että myös tarhaillessa olisi hyvä pitää putseja jalassa. Goldi on paisunut kyllä laitumella niin paljon, että kengittäjäkin jo puhui ylipainon haittaavan jalkoja kovemmassa rasituksessa. Nyt olisi tarkoitus hieman hölläillä, siihen saakka että saadaan mahaa pois. Saatiin Goldi nyt ainakin hetkeksi majoittumaan tarhaan, toivotaan että se saisi olla tarhassa siihen saakka että muutetaan uuteen paikkaan. Laitumelle sitä ei enää olisi hyvä päästää, ettei maha pääse kasvamaan enää yhtään lisää. Nyt poni näyttää lähinnä viimeisillään tiineeltä!

Irtijuoksutuksessakin Goldi oli hieman laiskan tuntuinen, se juoksi kulmasta toiseen kulmaan seisoskelemaan. Se hieman aristi etusia, joka johtui varmasti viikon kengättömyydestä. Ainakin toivon että kyse on siitä, eikä esimerkiksi kengitysnaulasta joka painaa kaviossa. Tarkkaillaan tilannetta, varsinaista ontumista ei siis ollut mutta kaulasta näkee tahdittamisen ravissa. Tänään olisi tarkoitus mennä ilman satulaa hömppäilemään, ja ponin liikkumisen mukaan katsotaan mennäänkö ihan kunnolla vai köpötelläänkö vain.



Varsinaista viikkosuunnitelmaa ei siis ole, saattaa olla että jossain kohtaa viikkoa mennään kevyttä estetreeniä ilman satulaa ja maltillisilla korkeuksilla. Joka tapauksessa ponin olisi nyt tärkeää päästä kunnolla liikkeeseen ja päivittäin liikkumaan edes jotenkin, että saadaan mahaa pois. Ja kun saadaan mahaa pois hieman, aletaan treenaamaan ihan olan takaa! Heinäkuun puolen välin tienoilla olisi taas tiedossa kisoja, ja loppupuolella samoin. Toivottavasti päästään osallistumaan molempiin. Meille laitettiin kengityksessä myös kantahokille paikat, joten tarkoituksena olisi että päästäisiin jossain kohtaa kesää kokeilemaan myös maastoesteitä.

Palaillaan taas, toivottavasti piakkoin. Kaikki postauksen kuvat on ottanut Daniela Pietikäinen, kiitos!

8 kommenttia

  1. Vipellä on myös hirmu pienet kaviot sen kokoon nähden, ne on kans ennemminkin pikkuponin kun ison hevosen... Muutenkin sillä on sellaset hassut täykkärimaiset jalat, isän puolelta pari polvea takaperin se on kokonaan täykkäriä mikä selittääkin sekä ne jalat että vähän käytöstäkin :D

    Ihania kuvia! Goldi on kyllä niin nätti. :')

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä hassua, kun on muuten iso hevonen tai poni ja sitten kaviot näyttää ihan minimaalisilta :D Goldillakin jalat ja kaviot luo aika ison kontrastin tuohon mahaan verraten, haha!

      Poista
  2. Lobella on miltei ihan samanlaiset jalat kuin Goldilla! Sillä oli myös lauantaina kengitys (onko tää jotain hauskaa yhteensattumaa..:D), ja kengittäjä kertoi mullekin tamman vinoista jaloista. Meilläkin ulkosyrjä leviää liikaa, kun taas sisäsyrjä on liian suora. Ja nyt Lobelle on tullut ylipainosta ja vinoista jaloista rasittuneet vuohisnivelet :/
    Toivottavasti teillä pysyy jalat kunnossa (melkein kymmenen vuotta nuorempi heppa :D) ja tulee hyvät arvostelut kantakirjauksessa! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska yhteensattuma! :D juuri esimerkiksi tuon ylirasittumisen takia olisi hurjan tärkeää saada poni laihtumaan, ja sen jälkeen vielä pysymään hoikkana ettei kävisi tuollaisia ikäviä juttuja. Toivotaan parasta!

      Poista
  3. Nf:ät on aivan ihania, mutta varsinkin näin laidunkaudella yks juttu aina vaivaa... Ne kun tuntuu lihovan pelkästä ruuan näkemisestä! Itelläni on jo 18-vuotias jokatytön unelman lailla käyttäytyvä newforest-vuokris, jonka omistajan kanssa ollaan yritetty pitää tammuska edes jonkinlaisessa kuosissa kesälläkin säännöllistämällä liikuntaa ja rajoittamalla laiduntamista. Epätoivoista... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, tosin tuntuisi olevan enemmän tai vähemmän ongelmana näiden alkuperäisrotuisten ponien kanssa rodusta riippumatta.. :D
      Talvi on helpompaa aikaa näiden kanssa, kun saa antaa heinää paljon säännöstellymmin. Toki harmittaa tämänkin kanssa ettei sitä voi laitumella pitää, kun niin selvästi nauttii olostaan siellä!

      Poista