lauantai 8. helmikuuta 2014

062



Yllä video eiliseltä, Kaktu kerkesi sen editoimaan nyt. Tätä ei ole kaunisteltu, meno näytti tuolta tosiaan eilen ja tästä näkee mainiosti sen miten poni vastustelee varsinkin vasemmalle tuntumaa ja kulkee todella epätasaisesti. Se ei myöskään uskalla meidän pienellä kentällä vaihtaa kunnolla laukkoja, ja kahdesta yrityksestä ensimmäinen epäonnistui, näkyy myös videolla. Toki omassakin ratsastuksessa on parantamisen varaa, ponilla oli kuitenkin uskomaton tsemppi päällä eilen (ja kuluineina viikkoina muutenkin) tämän päivän suulöydöksiin nähden! Niistä kerron lisää loppupostauksessa.

Meillä oli tänään jälleen uusi satula kokeilussa, Kingstonin koulusatula joka oli myyjän mukaan 16,5" ja todella leveä. Mielestäni se tuntui maksimissaan 16 tuumaiselta, mutta oli todella hyvä istua! Pitää vielä koittaa saada joku kokeneempi katsomaan sen sopivuus ponille, en ole aivan varma onko se hieman liian suora Goldin selkään. Leveys oli omaan silmään ja tuntumaan riittävä, ja jotain kertoo varmaan sekin Goldin selästä että tämä satula on leveämpi kuin esimerkiksi Wintecin valkoinen kaari.


Miltä se näyttää teidän silmään? Kuvasta nyt ei varmasti kovin paljoa pysty sanomaan, mutta jos edes hieman näkee. Käytiin jokitiellä ravailemassa ja laukkailemassa, ja Goldi ainakin tykkäsi satulan kanssa liikkua. Se ei ole vielä ikinä ollut yhtä energinen ja innokas liikkumaan kuin tänään! Vaude, mitä ravia sieltä irtosi, ja ensimmäisissä laukoissa se meinasi lähteä lapasesta, mitä se ei ole koskaan ennen tehnyt. Se oikein ampaisi matkaan, ja tämä tyttö ei voinut muuta selässä tehdä kuin nauraa ja yrittää pysyä pukeissa kyydissä. Ihan mahtavaa! Tätä energisyyttä ja iloisuutta olen siltä kaivannut, se on ollut useita kuukausia piilossa pinnan alla mutta alkaa nyt palailla takaisin. Ja jos joku ajattelee, että poni on kuriton ja tekee tuota vain kettuillakseen niin kumoan nämä ajatukset heti, siitä kyllä näkee milloin se on innoissaan ja milloin kuriton. Ennen olen sitä pukittamisesta komentanut kun se on tehnyt sitä ihan vaan huvin vuoksi, mutta nämä olivat ihan puhtaita ilopukkeja :)


Ihan kamala räntäsade ja blogger pilasi laadun, mutta poni on suloinen!

Ja sitten itse raspaukseen. Päästiin heti lenkin jälkeen tositoimiin, napattiin kamat päältä pois ja laitettiin heti rauhoitus. Kun tultiin talliin oli viereisessä karsinassa poni operoitavana, raspi huusi ja poni vaan katseli ja ihmetteli. Eläinlääkärikin ihmetteli että eikö tuo pelkää tätä raspin ääntä ollenkaan, eihän Goldi yleensäkään mistään äänistä sen kummemmin häiriinny. Rauhottava piikki nipisti hieman, mutta alkoikin vaikuttaa todella nopeasti. Itseäni vähän hirvitti kun poni alkoi huojumaan melko paljon, ja notkautteli jalkojansa. Olin jo aivan varma että se romahtaa kohta makoilemaan, oli sen näköistä liikehdintää.

Kaisa kyseli että onko ilmennyt ongelmia suun kanssa, sanoin epätasaisuudesta ja siitä että poni puree vasempaan kierrokseen hieman kiinni, eikä anna rehellistä tuntumaa suuhun. Syy selvisi heti kun saatiin suu auki, piikkejähän siellä oli ja koko purukalusto oli melko hurjassa kunnossa.. Puruhampaat näyttivät lähinnä krokotiilin tai hain hampailta, teräviä ja epätasaisia. Molemmilta puolilta olivat myös hiertäneet poskia auki, ja itseäni hirvitti katsella. Kaisa sanoi heti, että epätasaisuudelle löytyi syy ja homman pitäisi hoitua suurimmaksi osaksi tällä kuntoon. Itsehän en ole ikinä nähnyt raspausta toimenpiteenä, enkä ole päässyt vertaamaan ennen ja jälkeen tuloksia. Hitsi kun olisin tajunnut ottaa suusta kuvan teille!

Hammaslääkäripelkoisena koko toimenpide pisti omatkin jalat tutisemaan, ja yritin pitää oman pään kylmänä ja pidellä ponin päätä paikoillaan. Vartin verran meni, jos sitäkään, ja sain kurkata uudelleen miltä ponin suussa näytti. Ero oli todella huima! Hampaat olivat nyt todella tasaiset, eikä missään ollut enää teräviä kulmia ja piikkejä. Varmasti helpottaa ponin oloa ja ohjastuntuma ei enää tee kipeää, syöminenkin helpottuu huomattavasti. Ei voi taas muuta sanoa kuin että opettava kokemus, ja nyt ollaan taas astetta viisaampia! Sudenhampaat siellä oli, mutta Kaisan mielestä niitä ei vielä ainakaan ollut aiheellista napata pois. Katsotaan suu uudestaan puolen vuoden päästä kuntoon, ja jos epätasaisuus ei ole siihen mennessä hävinnyt niin napataan sudenhampaat pois.

Poni vähän muissa maailmoissa raspauksen jäljiltä!

Saatiin myös tosiaan rokotukset hoidettua, tehosterokotus saadaan näillä näkymin maaliskuun alussa. Huhtikuussa on suunnitteilla ensimmäiset kilpailut, kyytien hoituessa haluaisin lähteä Kalliorinteeseen 5.4. sekä Tuomarinkylään 12.4. hyppäämään luultavasti 70cm & 80cm luokat. Jos saadaan kouluratsastuksessa meno tasaisemmaksi niin jomman kumman estekilpailun tilalle voitaisiin vaihtaa myös Savijärven loppukuun koulukilpailuihin, jos käytäisiin kokeilemassa Helppo C:n kouluohjelmaa. Katsellaan näitä lähempänä, sinne on kuitenkin pari kuukautta aikaa vielä.

Poni jää nyt tosiaan liikutusvapaalle, huomenna ja maanantaina käyn taluttelemassa sitä ja viikolla Milla saattaa käydä hoitamassa mikäli ehtii. Itse menen koko ensi viikoksi töihin toiseen toimipisteeseen Helsinkiin, ja työajat ovat sen verran hankalat että taidan ehtiä käymään maanantain jälkeen vasta lauantaina. Meillä kuitenkin hoito pelaa tallilla hyvin, että uskaltaa jättää käymättä. Poni tarhailee laumassa kokopäivätarhauksella, ja se saa riehua kavereidensa kanssa vapaasti. Lauantaina menen juoksuttamaan illalla töiden jälkeen, ja sunnuntaina on kuvaukset säiden salliessa ainakin Kiian kanssa.

10 kommenttia

  1. Tosi kiva ja kiinnostava postaus! (: Mua jäi vaan yksi asia häritsemään tuossa videossa, että onko Goldi jotenkin nihkeä liikkumaan eteenpäin vai näyttääkö se vain että käyttäisit jalkaa koko ajan ?(: En tarkoita tuota mitenkään pahalla, ihan uteliaisuuttani kysyn että näyttääkö se vain siltä.!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla heiluu ravissa jalka ihan mahdottoman paljon. Pitäisi päästä kouluvalmennuksiin, että saisi jonkun siitä naputtamaan. Tulee jotenkin automaattisesti, jalka ei osu hevoseen mutta se heiluu "pitkittäissuunnassa" paljon. Ärsyttävä ongelma, ja ihan oikein näit :)

      Poista
    2. Okei, en sitten ihan sokea ole!:D mulla taisi olla sama juttu yhdessä vaiheessa, nyt jo vähän parempi:D keskittyy vaan ite siihen jalkojen liikehdintään!

      Poista
  2. Kivan näköinen tuo Kingstonin satula! Jos tuokaan ei sovi niin minulla olisi suorahkoon selkään Horzen koulusatula myytävänä, 16,5" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! Pystyisitkö laittamaan mulle tietoja sun satulasta (leveys, hintatiedot ym) esimerkiksi facebookin kautta yksityisviestinä? Löydyn sieltä nimellä Erika Hermunen :)

      Toivon todella, että tämä Kingston meille sopisi kun se on kaikinpuolin niin mukava, mutta varmuuden varalta jos tämä onkin liian suora.

      Poista
  3. Hyvännäköinen penkki! kyllä toi videollakin oleva satula näyttää mun silmään jotenkin istuvalta :D ja voi vitsi teijän pitää kyl mennä koulukisoihin! ja viel kerran, hyvä et löyty syy epätasaisuuteen, nyt on vaan tosiaan nousua edessä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Mustangin penkki sopi kyllä erinomaisesti mut oli himppasen liian pitkä! Harmi :( koulukisoihin heti kun saadaan tasaisuutta, lähetkö Oona ratsastaa toisen luokan tonne Savijärven skaboihin jos saadaan kyyti hommattua? Hihiiiiii :D

      Poista
  4. Kannattaa kokeilla myös sydneyn satuloita. Meillä ponilla mustangin europa 35leveydellä ja monet sydneyt sopineet myös selkään :)
    Kannattaa huomioida muuten myös se että mustangin paneelit ovat lyhyemmät kun monella muulla merkillä, eli niiden 17" vastaa monen 16,5" :)
    Meiänkin lyhyt selkäisen ponin selkään menee tuo Mustangin 17" ja muilta merkeiltä 16,5".. se pitää vain tarkasti asetella selkään oikeaan kohtaan niin ei tule liian pitkälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia hyvästä kommentista ja satulavinkeistä!

      Tälle joutuu koulusatulan asettamaan melko taakse normaaliin kohtaan verraten isojen lapojen takia, Goldilla on isot ja pitkät lavat. Pitää katsella noita satuloita, luulen että kesäksi vuokrataan joku koulupenkki kun nykyään ainakin satula.comilla sellainenkin mahdollisuus löytyy. Saa sitten ainakin pitkän kaavan mukaan kokeilla onko satula omaan käyttöön ja peppuun sopiva ;)

      Poista