sunnuntai 19. toukokuuta 2013

002

Tänään oltiin ensin aamulla katsomassa kaverini ponin koulukisoja Gumbölessä, ja minulla on mennyt tämä herääminen tänä viikonloppuna yllättävän hyvin! Normaalisti pääsen ylös vasta puolilta päivin viikonloppuaamuisin, mutta nyt heräsin tänäänkin kahdeksan aikaan suhteellisen pirteänä. Kaverini ponilla ratsasti sen vuokraaja, ja suoritus oli todella hyvä vaikka ratsukko ei sijoituksille yltänytkään.

Gumbölestä jatkettiin matkaa Vihtiin, missä Goldi sijaitsee tällä hetkellä. Siellä se jo tarhassaan kuikuili, ja haettiin tamma heti sisään ja aloitin puunaamisen. Häntä on vielä ihan kamalassa kunnossa, samoin kaviot jotka on edellisessä paikassa jätetty ilmeisesti vuolematta. Kengittäjä pitää saada paikalle mahdollisimman pian, joko vuolemaan tai iskemään ponille kengät kiinni. Käyttäytymisessä on vielä hieman puutteita, levottomuus voi johtua ihan uudesta paikasta sekä siitä että poni oli yksin tallissa, mutta Goldilla on huono tapa heilutella etujalkojaan sekä maistella sitä sun tätä hampaillaan. Mielestäni tälläinen käytös on täysin turhaa, ja yritän kitkeä nämä tavat mahdollisimman nopeasti pois. En osaa sanoa milloin poni on viimeksi raspattu, joten pitää myös tilailla eläinlääkäri raspaamaan ja varmaan rokottamaankin se.

Hankalaa tässä on se, että en tiedä yhtään millaisella käytöllä poni on edellisessä paikassa ollut. Se on kuitenkin vasta neljä, ja hakiessa meille sanottiin ympäripyöreästi että se on liikkunut joka päivä. Toivottavasti se ei ole liikkunut selästä käsin joka päivä, nuorella ponilla tarvitsee kuitenkin olla tarpeeksi lepopäiviä viikossa. Goldikin vielä tulee kasvamaan, se on jonkin verran takakorkea vielä. Kovasti se on ainakin hoikistunut siitä mitä se oli viime talvena (kaverini sen on silloin nähnyt), mutta se ei kuitenkaan ole kasvattanut lihaksia, ja esimerkiksi selkä on vielä suhteellisen lihakseton. Ponin hoikentuessa on myös satula jäänyt liian leveäksi, ja satulavyö on turhan suuri - uusi hankintaan mahdollisimman pian. Suojia tällä ei ilmeisesti myöskään ollut pidetty, laitettiin sille etusiin jännesuojat mitkä tulivat Orivedeltä ponin mukana ja se oli hyvin ihmeissään että mitkäs nämä on?

Selkäännousu oli jännä tilanne, ja minusta on omituista ettei se ole ehtinyt siihen puolen vuoden aikana tottumaan. Olen tietenkin nyt siinä oletuksessa, että sillä todella on ratsastettu säännöllisesti, joten onko sen annettu pyöriä ja jännittää selkäännousussa vai eikö sitä vain ole siihen jaksettu totuttaa? Tälläiset asiat luulisi menevän kuitenkin jo suhteellisen rutiinilla. Laukkoja ei edes kokeiltu vielä nostaa, kun käynti- ja ravityöskentelyssäkin oli suuria puutteita. Uusi talli voi tehdä tehtävänsä myös, kun jännittää ja kaikki on uutta, mutta sisä- ja ulkopohkeet olivat melkolailla haussa ja Goldi kiemurteli todella paljon. Mentiin ympyrällä, ja voisin veikata ettei saatu tehtyä yhtäkään samanlaista ja samanmuotoista ympyrää.. Se on kuitenkin energinen ja herkkä, joten varmasti siitä saa kärsivällisyydellä ja taidolla hyvän ratsun. Goldi hakee helposti hyvään muotoon, mutta on epätasainen suusta ja ohjastuntumasta. En ratsastanut kuin noin 20 minuuttia, sen aikaa että poni otti hyvät käynti- ja ravipätkät. Tästäkin ajasta se oli jo yltäpäätä hiessä, tosin painostava ja kuuma ilma oli varmasti osasyynä asiaan.

Kaverini pesi ponia hieman sienen kanssa kun lopetin ratsastuksen, eikä sekään mennyt vielä rutiinilla. Vesi oli todella jännittävää, ja Goldi taitaa muutenkin olla melko herkkä luonteeltaan. No, ainakin uskon että näiden nuorien kanssa kaikkeen tottuu kunhan ne vaan totuttaa kaikkeen! Syöteltiin tammaa vielä jonkin aikaa ja lähdettiin viemään sitä tarhaan, niin Goldia alkoi kutittamaan ja ennen kuin ehti kissaa sanoa oli tamma jo hiekassa piehtaroimassa :D olen menossa tiistaina seuraavan kerran sitä moikkaamaan, mahtaa olla taas mukava puunaaminen että saa sen edustuskuntoon. Pitää katsoa, jos ehtisin silloin jopa pesemään sen hännän. Harja täytyy varmaan laittaa ratsastusten ajaksi ranskanletille, ettei se kulu ohjien kohdalta - ratsuharjaa sille ei voi nyppiä kun näyttelyissä täytyy olla luonnollinen harja. Jalkakarvojakaan ei saa leikata, vaikka mulla justiinsa tänään sormet syyhysi ja melkein etsin jo saksia.. Maanantaina Goldilla on vapaapäivä, se saa hyvillä mielin pitää nyt ainakin sen kaksi tai kolme vapaata viikossa.

Laitan vielä loppuun jokusen kuvan, ratsastuskuvissa oma istuntani on aivan hirveä ja könötän ihan miten sattuu. Pitää siis seuraavalla kerralla muistaa olla keskittymättä pelkästään poniin, ja kiinnittää huomiota enemmän myös siihen miten itse siellä selässä toimii..

Hieman kuolaimen alla, mutta on se kaunis!

Ihan järkyttävä könötys, mutta tässä poni menee nätisti!

Poni nautiskelee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti